Uykudan Sızmak- Sevgi Aka

Uykudan Sızmak

Uykudan Sızmak sergisi gerçekle hayal, uykuyla uyanıklık arasındaki bilinç halleriyle ilgilidir. Suyun yüzeyiyle bilincin yüzeyi arasında bir bağlantı arayışıdır. Sızmak: Hem uyuyakalma, hem de sıvının ince aralıklardan, gözeneklerden az miktarda ve yavaş yavaş bir yerden bir yere geçmesi. Su sızar. Uykuya dalarken ve (uykuya) sızarken hem beden, hem de düşünceler suyla benzer bir duruma geçer. Bilinçdışına, sessizliğe, dinlenmeye yönlenir. Uykudan Sızmak, kişinin uykuya dalarak bilinçsizlik durumuna girişinden çok, o durumdan dışarı, uyanıklık haline çıkmasına işaret eder.

Uykuya da suya da dalarak gireriz. Birinde suyun, diğerinde bilincin altına. İkisinde de yatayız. Sergi, suyun yüzeyine çıkış, bilinçaltının bilince dönüşme ve uyku halinden dışarı sızma anlarının duygusundan yola çıkıyor. Uykudan neler sızabilir? Rüya sızabilir. Binlerce yıllık toplumsal hafıza, genlerimize ve içimize işlenmiş yaşanmışlıklar silsilesi, kendimizden bile sakladığımız gölgemiz sızabilir. Belki bilince değil, bilincin daha derin altına, uykunun bir katman derinine dalıyoruzdur. Rüya görmek yaratıma dahil olmak, hayatımız için daha iyi bir hikaye yazmaktır. Uykudan bilince sızanlar, wikileaks’in gizli bilgileri sızdırdığı gibi, bize bizim gerçekliğimizi sızdırır. Tepsiyle sunmaz. İpuçlarını damla damla verir. Rüyalarımızın başını ve sonunu hatırlamamamıza, hatta olayların sıralamasını karıştırmamıza rağmen rüyanın hissi uyandığımızda bizimle kalır. Gözümüzün önünde olmayan saklı evrenin hissiyle sudan çıkar gibi uyanırız.

Biyografi

Sevgi Aka kavramsal sanatçı ve öğretim üyesidir. Yerleştirme, heykel, video ve fotoğraf çalışmaları potansiyel sunan fiziksel ve kavramsal yokluklara eğilir. Celaya, Meksika’da sanat tarihi, İstanbul, Milano ve Chicago’da görsel sanatlar okudu. Sanatta Yeterliliğini İzmir’de yaptı. Katıldığı son sergiler arasında, Arton, Barın Han ve Yapıkredi Kültür Sanat, İstanbul bulunur. 2022’de Balinanın Karnı isimli mekana özgü yerleştirmesini sergiledi. “Miscommunication: Transmission of Information Through the Letters of Shadow Puppets” makalesi Routledge Yayınevinde yayınlandı. Uzun yıllar büyük ölçekli sergi hazırlık süreçlerinde çalıştıktan sonra 2020’den beri İstanbul Topkapı Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görsel sanatlar dersleri vermektedir.