Güncel Sanat Atölyeleri







Güncel Sanat Atölyeleri: Anlama ve Yazma
Galeri A Güncel Sanat Merkezi
 
Güncel Sanatı Anlamak, 22-23 Kasım 2019
Güncel Sanat Yazarlığı, 29-30 Kasım 2019
Sanat Eleştirmenliği, 6-7 Aralık 2019
 
 
Güncel Sanatı Anlamak, 22-23 Kasım 2019
 
22 Kasım Cuma
 
16:30 – 19:00 Panel
 
Moderatör       : Fırat Arapoğlu
Konuşmacılar : Fırat Arapoğlu, Ayşegül Kurtel, Gökçe Dervişoğlu Okandan
 
Atölyenin panel kısmında Fırat Arapoğlu “Çağdaş Sanat Üzerine Düşünceler” başlıklı bir sunum yapacak olup, Ayşegül Kurtel güncel sanatın kavramsal çerçevesi ve güncel sanatta biçim çeşitliliğine değinecektir. Gökçe Dervişoğlu Okandan ise “Güncel Sanatı Anlamak: Yaratıcı Endüstriler ve Ekosistemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirecektir.
 
Panel sonunda katılımcılardan, yorumlamak üzere bir güncel sanat yapıtı belirleyerek 23 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek atölyeye gelmeleri istenecektir. 
 
23 Kasım Cumartesi
 
11:00 – 17:00 Atölye çalışması          
 
Moderatör       : Ayşegül Kurtel
 
Eğitmenler      : Fırat Arapoğlu, Ayşegül Kurtel, Gökçe Dervişoğlu Okandan
 
Katılımcılar tek tek, seçtikleri güncel sanat yapıtını yorumlayacaklar ve eğitmenlerin yol göstericiliğinde, diğer katılımcıların da katkılarıyla bir tartışma ortamı oluşturulacaktır.  
 
Eğitmenler Hakkında:
 
Fırat Arapoğlu
Fırat Arapoğlu sanat tarihçisi, eleştirmen ve bağımsız küratör olarak İstanbul’da çalışmaktadır. Altınbaş Üniversitesi’nde İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Türkiye ve yurtdışında birçok serginin küratörlüğünü yapmıştır. 2019 projeleri arasında: “Future Unforgettable”, Krassimir Terziev solo sergi (2019, Versus Art Projects, İstanbul), İzler (2019, Mod, Moda), “İçimizdeki Şeytan” (2019, Artist İstanbul Sanat Fuarı) ve Simbart’ın tek günlük solo sergi programları sayılabilir. 3. Çanakkale Bienali’nin ile 3. ve 4. Uluslararası Mardin Bienalleri’nin eş-küratörlüğünü yapmıştır.
 
Türkiye’de yurtdışında katkıda bulunduğu sanat dergileri arasında Genç Sanat, Art-İst Modern & Actual, ICE, ARTAM, Art Unlimited, Critical Culture, RH+, İstanbul Art News, Sanat Dünyamız ve Flash Art sayılabilir. Birgün, Cumhuriyet ve SOL gibi gazetelere de katkıda bulunmuştur. Sanat ve sanat eğitimi üzerine yazdığı makaleleri uluslararası sempozyumlarda sunmuştur. Aynı zamanda İstanbul Modern Art Museum, Moda Sahnesi, Narmanli Sanat, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konuşmalar yapmıştır. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği AICA-Türkiye’nin 2018-2020 başkanlığını yapmaktadır.
 
Ayşegül Kurtel
Ayşegül Kurtel, lise öğrenimini Özel İzmir Amerikan Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde öğrenim görmüş ve ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalıştığı 9 sene içerisinde ‘Sanat Tarihi, Rönesans Dönemi’, ‘İkonografi’, ‘Güncel Sanat’, ‘Görsel Algılama’, ‘Tasarıma Giriş’, ‘Sanat Eseri Çözümleme’ gibi konularda ders vermiştir. Eş zamanlı olarak, 8 yıl süreyle Mazhar Zorlu Sanat Galerisi’nin sanat danışmanlığını yürütmüştür. 2001 yılında kurduğu Galeri Akademist’in 11 yıl boyunca yöneticiliğini yürütmüştür. Yerel bir televizyon kanalında, 4 yıl süreyle “Kültür ve Sanat” programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenmiştir. 2014 yılında kurulan Galeri A Güncel Sanat Merkezi’nin kurucu ortağıdır.
 
İzmir’de 2003 yılından beri faaliyet gösteren, şehrin ilk sürdürülebilir güncel sanat mekânı olan K2 Güncel Sanat Merkezi’nin ve K2 tarafından 2007’den bu yana 4 kez gerçekleştirilmiş olan PORTIZMIR’in (İzmir Uluslararası Güncel Sanat Trienali) kurucu direktörüdür. K2 aynı zamanda, Urla’daki ormanlık bir arazide, tamamen doğayla dost olarak kurulan sanatçı yerleşkesi K2 Urla Nefes Alanı’nı işletmektedir. Yurt içi ve yurt dışında küratörlük deneyimleri de bulunan Kurtel, Türkiye’de ve yurt dışında çok sayıda ulusal ve uluslararası konferansta konuşmacı olarak yer almıştır. Kurtel, 2010 yılında Fransa Devleti tarafından ‘Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres’ Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirilmiştir.
 
Gökçe Dervişoğlu Okandan
Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi/işletme alanında lisans, yönetim-organizasyon alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlamış, araştırmacı olarak yüksek lisans sırasında Innsbruck Üniversitesi’nde, doktora sırasında Copenhangen Business School Art & Leadership Centre’da, doktora sonrası araştırma için Princeton Üniversitesi Woodrow Wilson Siyaset Okulu’nda bulunmuştur. Strateji alanında Doçent unvanını alan Okandan, halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yaratıcı endüstriler odaklı girişimcilik, sosyal inovasyon gibi konularda lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler verip sürdürülebilirlik, yaratıcılık, yenilik, kurumsal vatandaşlık konularında araştırmalar yapmakta, mentorluk vermektedir.  Kültür Politikaları ve Yönetimi ve İş Etiği Araştırma Merkezleri yönetim kurulu üyesi, Global Girişimcilik Haftası Türkiye İcra Kurulu üyesidir. Okandan, 2004 yılından beri katılımlı yöntemler konusunda moderasyon ve danışmanlık vermekte, yaratıcı girişimcilik ve tasarım odaklı düşünce atölyeleri düzenlemektedir.
 
 
Güncel Sanat Yazarlığı, 29-30 Kasım 2019
 
29 Kasım Cuma
 
16:30 – 19:00 Panel
 
Moderatör       : Evrim Altuğ
Konuşmacılar : Evrim Altuğ, Ayşegül Tabak, Nazlan Ertan
 
Evrim Altuğ, “Ne yazsam sanat olur (mu?)” başlıklı, arşivsel kaynaklara yaslayacağı sunumunda, 20 senelik kişisel pratiklerinin ve akademik kaynakların refakatiyle sanat eleştirisinin kısa tarihini özetlemeyi arzulamaktadır. Katılımcıların bu alana niçin ilgi duydukları veya duyamadıkları konusunda örnek haber, tartışma veya yazılardan yola çıkmayı amaçlayacaktır. Bu konuda zamanla dönüşen yayın ve medya teknolojilerinin eleştirinin görünürlüğü ile işlevselliğine etkilerinin altını çizmeyi hedeflemektedir. Sunumunda ve atölyesinde, katılımcılarla bu başlığı gerek kronolojik gerekse kişisel tecrübelerden yola çıkarak yerel ve küresel perspektif ile kaynaklar vasıtasıyla, elbette örnek metinlerle paylaşım ve tartışmaya açacaktır.
 
Ayşegül Tabak, “Hikâye Anlatıcılığı, Gazetecilik ve Sanat Yazarlığı Arasındaki İlişki” başlıklı sunumunda, modern sanatı, enstalasyonları ve güncel sanatı kişisel ve kolektif hikâyelerimizden yola çıkarak anlamlandırmanın bir yöntem olarak ele alınması ve metni yazarken gazetecilik pratiklerinin bu anlamlandırmanın altını dolduracak araştırmalarda nasıl kullanılabileceği konusuna odaklanacaktır.
 
Nazlan Ertan, kültür editörlüğünü yürüttüğü Al-Monitor deneyiminden yola çıkarak, “hangi durumlarda sanat yazılarının, sanatla birinci dereceden ilgilenmeyen kişilerin ilgisini çektiği” konusuna odaklanan bir konuşma yapacaktır.  
 
30 Kasım 2019 Cumartesi
 
10:30 – 18:00 Atölye çalışması
 
Moderatör       : Nazlan Ertan
Eğitmenler      : Evrim Altuğ, Ayşegül Tabak, Nazlan Ertan
 
10:30 – 12:30       Küratör Jean-Luc Maeso rehberliğinde, “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi turu, Arkas Sanat Merkezi
(http://www.arkassanatmerkezi.com/article.aspx?pageID=5)
 
13:00 – 14:00       Öğle yemeği ve sergi hakkında tartışma, Galeri A
 
14:00 – 16:00       Katılımcılar 3 gruba ayrılacak ve sergi hakkında 500-600 kelimelik  birer yazı hazırlayacaklardır. Katılımcıların yararlanmaları için sergi kitapları hazır bulundurulacaktır. Katılımcılara bilgisayar sağlanmayacak olup, dileyen katılımcılar, yazmak için kişisel bilgisayarlarını getirebilirler.
 
16:00 – 18:00       Hazırlanan yazılar, eğitmenlerin rehberliğinde değerlendirilecektir.
 
Eğitmenler Hakkında:
 
Evrim Altuğ
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Televizyon Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde (burslu olarak) bir süre eğitim aldı; aynı üniversitede Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’na katıldı. 9. Kanal Televizyonu’nda 1998’de stajyer olarak başlayan ve 2000’de bölüm sorumlusu olarak biten sanat muhabirliğini, 2000-2005 yılları arasında Radikal gazetesi Kültür Sanat Servisi’nde sürdürdü; Binden fazla yazı, röportaj ve özel haber hazırladı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği – AICA Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kısa bir süre Açık Radyo’da, Dr. Ömer Madra eşliğinde “Açık Gazete”leri okudu.
2003’te, İstanbul Bilgi Üniversitesi 3. Performans Günleri’ne Recycled Performance adlı eleştirel bir çalışmayla katılan Altuğ, çok sayıda sergi kataloğu metni yazdı, söyleşiler gerçekleştirdi; dört yıl boyunca, www.gazetem.net sayfasında yazıları yayımlandı. Mart 2006-07 arası BirGün gazetesinde kültür-sanat editörü ve muhabiri olarak görev aldı. Newsweek Türkiye dergisi kurucu kadrosunda kültür-sanat alanında çalıştı. Ardından Sabah gazetesine, 2009’a değin, muhabir ve editör sıfatıyla transfer oldu. Henkel Art Award, Pınar Çocuk Resim Yarışması ve Full Art Prize ile BaSE, Mamut Art Project ve Yanköşe gibi çeşitli sanat girişim ve ödüllerinde üyeliği de bulunan Altuğ, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız ve Cumhuriyet gazetesi için yazılar yazdı, Cumhuriyet gazetesinin kültür sanat şefliğini ve muhabirliğini yaptı. Halen Art Unlimited, Gazete Duvar ve Artful Living’de yazıyor. Açık Radyo’da konuk olarak Yolgeçen programına devam ediyor. 
Kitapları:Peki, Galericiler Bu İşe Ne Diyor? (YKY), Orası Kamusal Alan (Siyah Beyaz Galerisi 30. Yıl kitabı). 
Ayşegül Tabak
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ile İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu, bilim ve sanat konularında makale ve röportaj içerikleri üreten, edebiyatla ilgilenen bir serbest gazeteci. Eleştiriye dair dersler ve atölyeler vermiş bir sanat yazarı ve eğitmen. Daha yavaş ve sessiz bir yaşam hayaliyle oğlunu alıp İstanbul’u terk etmiş bir anne. Bir süredir Safranbolu Belediyesi’nde Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Koordinatörü.
 
Nazlan Ertan
Nazlan Ertan, 1990’dan beri gazeteci ve iletişim uzmanı olarak Türkiye’de ve yurt dışında çalışmaktadır. Turkish Daliy News, Hürriyet ve CNN-Türk’te 12 sene çalışmıştır. Brüksel’de yaşadığı dönemde, BBC Türkçe servisine, The European Voice’a ve başka uluslararası yayınlara, AB ve NATO konularında katkı sağlamıştır. 2001’de Türkiye’ye döndükten sonra, İngilizce yayın yapan Turkish News ve The Anatolian’da çalışmıştır.
 
Daha sonra gazetecilikten farklı bir yöne giderek Hollanda Ankara Büyükelçiliği’nde medya/ politika danışmanlığı yapmış, Avrupa Komisyonu’nda çalışmış, Uluslararası Yol Federasyonu’nun (IRF) Brüksel-Cenevre-Washington üçgeninde İletişim Direktörü olmuş, Ankara’daki AB Bilgi Merkezi’nin Direktörlüğünü yürütmüştür. Şimdi AB Başkanlığı olan AB Genel Sekreterliği’nin Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Direktörü olarak da görev yapmıştır. Ertan, halihazırda Al-Monitor’un Kültür Editörü’dür.
 
 
 
Sanat Eleştirmenliği, 6-7 Aralık 2019
 
6 Aralık Cuma
 
16:30 – 19:00 Panel: “Eleştirel (Bakma / Düşünme / Okuma / Yazma)”
 
Moderatör       : Ragıp Ertuğrul
Konuşmacılar : Ragıp Ertuğrul, Kültigin Kağan Akbulut, Rana Öztürk
 
7 Aralık Cumartesi
 
10:30 – 18:00 Atölye çalışması
 
Moderatör       : Kültigin Kağan Akbulut
Eğitmenler      : Kültigin Kağan Akbulut, Rana Öztürk
 
10:30 – 12:30       “DORA” Enstalasyon, Bernard Pras, Fransız Kültür Merkezi (https://www.ifturquie.org/etkinlik/dora-bernard-pras-2/) rehberli turu
 
13:00 – 14:00       Öğle yemeği ve sergi hakkında tartışma, Galeri A 
 
14:00 – 16:00       Katılımcılar iki gruba ayrılarak sergi hakkında 500-600 kelimelik birer eleştiri yazısı hazırlayacaklardır. Katılımcılara bilgisayar sağlanmayacak olup, dileyen katılımcılar, yazmak için kişisel bilgisayarlarını getirebilirler.
 
16:00 – 18:00       Hazırlanan yazılar, iki eğitmenin rehberliğinde değerlendirilecektir.
 
Eğitmenler Hakkında:
 
Ragıp Ertuğrul
İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Yüksek Lisans mezunu olan Ertuğrul, profesyonel iş yaşamında kurumsal iletişim ve pazarlama iletişimi alanında yöneticilik yapmaktadır. Dramaturji, Tiyatro Eleştirisi, Eleştirel Düşünme, Medyada Eleştiri, Sanat Yönetimi, Sanat Sponsorluğu, Tiyatro İşletmeciliği ve Etkinlik İletişimi alanlarında uzmanlığı olup konferans ve seminerler vermektedir.
 
1999 yılında Sanat Çevresi dergisinde başladığı eleştiri yazılarını, Anne & Trends, Tiyatro… Tiyatro, Tempo, T24.com’da sürdürdü. 2011- 2019 yılları arasında Vatan Gazetesi’nin hafta sonu ekinde ‘Kahvede Şenlik’ başlığıyla köşe yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana UNESCO Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanlığı görevini yürüten Ertuğrul, aynı zamanda International Association of Theatre Critics –  IATC’nin Yönetim Kurulu Üyesidir.
 
2011 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen 75. Yıl Cüneyt Gökçer Ödülleri’nde ‘Yılın En İyi Eleştirmeni’ ödülüne değer görüldü. Ragıp Ertuğrul’un tiyatro sanatçısı Dilek Türker’in yaşam öyküsünden hareketle yazdığı anlatı-romanı “Soytariçe”, Ekim 2016’da Tekin Yayınevi’nden çıktı. 2018 yılında kurduğu REST Tiyatro’nun ilk prodüksiyonu olarak Türkiye prömiyeri yapan Milan Kundera’nın “Jacques İle Efendisi” oyunuyla Ekin Yazın Dostları’nın “Yılın Yönetmeni” ödülüne değer görüldü. 2019-2020 sezonunda Joel Pommerat’nın “Tüccarlar” adlı oyununu sahneye koydu.
 
Kültigin Kağan Akbulut
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler eğitimi aldı. Gazete Duvar başta olmak üzere çeşitli yayınlara sanat, sinema ve yeni medya alanlarında yazıyor. Susma Platformu’nun online portalı Susma24.com’un internet editörü olarak çalışıyor. Güncel Sanat Bülteni isimli e-bülten projesini geliştiriyor.
 
Rana Öztürk
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, İşletme Bölümü’nde tamamlayan Rana Öztürk, yüksek lisans derecesini Türkiye’deki Kavramsal Sanat Çalışmalarının Bir Analizi başlıklı teziyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Sanat Tarihi Bölümü’nden aldı. 2006’dan 2015’e dek İrlanda’da yaşayan Öztürk, çağdaş sanat tarihi/teorisi ve sergi incelemeleri alanlarındaki doktora çalışmasını Dublin’deki National College of Art and Design (NCAD) okulunun Görsel Kültür Fakültesi’ne bağlı olarak Küresel Modernite Anlatıları: İlişkisel Coğrafyaların Haritalandırıldığı Yerler Olarak Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri başlıklı teziyle tamamladı. Bu dönemde aynı zamanda Dublin’deki Graduate School of Creative Arts and Media (GradCAM) araştırmacılarından biri oldu.
 
Akademik çalışmalarının yanı sıra küratör, koordinatör, editör ve çevirmen olarak da çeşitli kurumlarla çalışan Öztürk, 2007’de İrlanda’da Cork’un Shandon mahallesinde Slow Space Fast Pace, 2010’da 3. Sinopale kapsamında Sinop Halk Kütüphanesinde Geçici Olarak Rafa Kaldırıldı ve 2014’te İrlanda, Sirius Arts Centre’da We All Live on the Same Sea sergilerinin ve 2018’de Aslı Narin’in Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde gerçekleşen solo sergisi Carpe Noctem’in küratörlüğünü yaptı. Ağustos/Eylül 2017’de Dublin’de Fire Station Artists’ Studios’ta misafir küratörlük programına katıldı. MEIndex İrlandalı sanatçı filmleri veritabanı küratörü olarak yaptığı seçkiler Cityscape: The Ruins of the Present ve The Future is Another Country başlıklarıyla Temple Bar Gallery + Studios ve AMINI 17 sanatçı filmleri festivali kapsamında The MAC, Belfast’ta gösterildi. HER HÂL Kolektif etkinlikleri olarak Ekim 2017 ve Mart 2018’de Sinem Dişli ile birlikte Tekrar ∞ Döngü Konuşma ve Performans Serisi’ni düzenledi. Çeviri, söyleşi ve metinleri 2001’den bu yana çeşitli sanat dergi ve yayınlarında yayımlanmakta olan Rana Öztürk, 2015’ten beri Yeditepe Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi okullarda sanat tarihi, çağdaş sanat eleştirisi ve teorisi, görsel kültür üzerine dersler vermektedir. 2018’de İstinye Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır.
 
 
Atölyelere katılım ücretsiz olup, kontenjan her atölye için 20 kişiyle sınırlıdır.
Bir kişinin tek atölyeye veya birden fazla atölyeye katılması mümkündür.
Atölyeleri tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.
 
Kayıt için: https://tr.surveymonkey.com/r/7P9DX6X
 
fb: Asanatgalerisi
Telefon: +90 (232) 404 40 46